Najavljeni vodoistražni radovi u zaleđu Opatije

Mapa vodoistražnih radova

Mapa vodoistražnih radova

Radovi na istraživanju izvora pitke vode i njene kvalitete odvijat će se tijekom srpnja, kolovoza i rujna na području zaleđa Opatije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj su bili nazočni predstavnici Liburnijskih voda, direktor Ervino Mrak, te M. Šarac, zatim predstavnici Hrvatskih voda Ivan Kolovrat, voditelj sektora korištenja voda, Želimir Pekaš, hidro geolog iste tvrtke, Darko Dobrović, voditelj službe korištenja vode VGO Rijeka, te čelnici lokalnih samouprava suvlasnika Liburnijskih voda – gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, i načelnici općina Matulji Mario Ćiković, M. Drage Ratko Salamon i Lovrana Alan Sanković.

Riječ je o vodoistražnim radovima izvorišta Kristal, a mjesto bušenja je u području Kolavići. Izvođač radova je zajednica ponuditelja FIL.B.IS. projekt d.o.o. Zagreb i Svigo-teh d.o.o Rijeka. Radi se i projektu kojeg će Hrvatske vode sufinancirati sa 80 posto, a jedinice lokalnih samouprava ulažu 20 posto. Grad Opatija tako će izdvojiti 350 tisuća kuna.

Gradonačelnik Dujmić na konferenciji je detaljnije objasnio situaciju, rekavši da je voda jedan od najvažnijih resursa, a da Opatija ”leži“ na izvorištima, i ukoliko rezultati ovih istraživanja budu pozitivni – Opatija će osigurati opskrbu ovog vrijednog resursa, pitke vode, i za budućnost.

Primjerice, i kada su najveće suše prisutne, kod hotela Admiral postoje velike količine vode koje se slivaju u more. S ovim projektom, s kojim tvrtka Hrvatske vode kreće u najsušnijem periodu, jer se takvi projekti onda i i izvode kako bi rezultati bili vjerodostojniji, Opatija u stvari želi osigurati dodatne količine vode i u budućnosti, dodao je gradonačelnik Opatije.

Ukoliko se pronađe dovoljna količina vode u izvorištu, koja bi opravdala investiciju u crpilište i rezervoare, oni će tada omogućiti Opatiji i trima jedinicama lokalnih samouprava dodatne količine vode.

Izvor: PodUčkun.net