Gosti iz Austrije zasadili bijelu kameliju u Amerikanskim vrtovima @ Opatija

bijela_kamelija_sadnja_amerikanski_vrtovi_2016_opatija-1

Bijela kamelija

Karlo Ploberger, voditelj specijaliziranih emisija za zelene površine ”Fahrt ins Grüne“ koje se emitiraju na austrijskoj nacionalnoj televiziji ÖRF, uime grupe austrijskih turista koji borave u posjeti Opatiji jučer je simbolički zasadio bijelu kameliju, koju je ova, prva grupa austrijskih turista donirala Amerikanskim vrtovima u Opatiji. Ploberger se nakon toga upisao i u Zlatnu knjigu donatora, a turisti su nakon ceremonije simbolične sadnje obišli cijeli kompleks Amerikanskih vrtova.

Podsjetimo, u Opatiji od 14. do 16. ožujka boravi prva grupa austrijskih turista, koji su u ciljanom posjetu opatijskim parkovima i zelenim površinama, u organizaciji agencije Sabtours. Jedna od glavnih atrakcija i povoda njihova posjeta upravo je obilazak opatijskih Amerikanskih vrtova, čija je revitalizacija u tijeku.

Amerikanski vrtovi svakako predstavljaju sadržaj koji znači obogaćivanje opatijske turističke ponude i dodatan razlog dolaska novih gostiju u grad. Ujedno, zbog svoje specifičnosti i položaja, mogu biti i ekonomski isplativi. No, kako su ovi vrtovi zadnjih desetljeća zapušteni, Grad Opatija krenuo je u projekt njihove revitalizacije, što je prepoznalo i Ministarstvo turizma. Tako se prva faza uređenja Amerikanskih vrtova, koji su danas predstavljeni i austrijskim turistima, financira se i uz pomoć bespovratnih 500.000 kuna što ih je putem javnog natječaja namjenski odobrilo Ministarstva turizma opatijskoj tvrtki „Parkovi“ u prosincu 2014. dok je Grad Opatija iz proračuna izdvojio u tu svrhu još 300.000 kuna, a gradska tvrtka Parkovi, koja o njima brine, još 100.000 kuna.

Inače, Grad Opatija posvetio je 2016. godinu cvijetu kamelije, kao jednom od zaštitnih znakova grada, pa je i prijem za ovu grupu austrijskih turista zamišljen u kontekstu obilježavanja ovog gradskog simbola.