FOTO/VIDEO Održan svečani picigin Opatijskih kukala povodom obilježavanja Dana grada Opatije i blagdana Sv. Jakova

Uz Autobus Calypso i Lungomare od Šajete, Kukali su hitili partidu nakon čega su svečano odjenuli svoje nove ‘Grad Opatija mantile’ te održali zdravicu i rezanje torte. Kako je proteklo druženje provjerite u velikoj fotogaleriji i video prilogu…

Opatija – U opatijskom Portiću danas je održano svečano kupanje Opatijskih kukala povodom obilježavanja Dana grada Opatije i blagdana sv. Jakova.

Na današnji dan, 25. srpnja 2020. prošlo je 25 godina da je Rikard Slavić – Riki zadnji put viđen u Opatiji, na Lide. Grupa njegovih prijatelja, Roberto, Egidio, Mario , Ennio i Mladen prisjetili su tog vremena i otišli zapaliti svijeću i položit cvijeće na njegov grob iako on sada negdje duboko u snijegu i plovi svojim bijelim beskrajem.
– On je bio dio našeg društva piciginaša koji su provodili dane i dane igrajući picigin, tako da je i dio današnje manifestacije bio posvećen i njemu, istaknuo je Mladen Žigulić.

– S veseljem vas pozdravljamo na dan grada opatije kojeg obilježavamo danas – 25. srpnja, dakle danas je dan kada opatija prema tradiciji slavi svog nebeskog sveca zaštitnika svetog Jakova. Zbog općepoznatih propisanih epidemioloških mjera ove je godine izostalo mnogo događanja, no danas smo u mogućnosti ipak nazočiti tradicionalnom kupanju opatijskih kukala koji su se okupili povodom kupanja na dan svetog Jakova. Opatijski kukali odavno su postali opatijski brand prepoznat diljem zemlje, ali i u svijetu. Već tradicionalno na novu godinu gotovo svi hrvatski mediji širom lijepe naše prenose slike njihove zdravice u moru, picigina i zimskog kupanja ispred kipa djevojke s galebom koje dolaze uživo vidjeti tisuće građana i turista, a neki im se odluče i pridružiti, istaknuto je u uvodu manifestacije.

Opatijski kukali ime su dobili po čakavskoj riječi kukal što znači galeb, a osnovani su 2004. godine na inicijativu Gorana Brozovića, Mirka Šuše, Darka Ujčića i Darija Glušića.

– Odjeveni smo u starinske jednodijelne prugaste kupaće kostime, a na glavi nosimo crvene kapice. Promoviramo sportski život, zdravlje, ljubav prema rodnom kraju, povijest opatijskog turizma, prijateljstvo, humanost i pripadnost zajednici te zimsko kupanje i ističu da je hladna morska voda dobra i za dušu i za tijelo razlika između picigina na splitskim bačvicama i našeg opatijskog je velika, more na bačvicama gdje se igra picigin je do kičice, a naše opatijsko – do kičmice, a razlika je i u bali s kojom igramo, objašnjava Mirko Šuša.

Uz Autobus Calypso i Lungomare od Šajete, Kukali su hitili partidu nakon čega su svečano odjenuli svoje nove Grad Opatija mantile te održali zdravicu i rezanje torte. Uz predstavnike grada Opatije na ovom druženju bili su prisutni članovi ekipe ‘Opatijski piciginaši’ i Beti Jurković kuma Kukala za 2020. godinu, dok su dekor ispred Portića dodatno oplemenili Ikarski barkajoli sa svojim tradicijskim barkama na jedra.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.