Žigulić: Postavljeni spremnici na Slatini su u suprotnosti sa zakonom koji je tu vrlo jasan

– Želim da se svaka stavka točno izračuna, a ne da plaćamo neučinkovitost sustava koji neminovno vodi do poskupljenja, istaknula je Antonija Manestar.

Volosko – Ponukani s “postignutim rezultatima” novog načina prikupljanja i odvoza otpada te stvaranja ‘Mini Osojnica’ u centru grada predsjednici VMO Vasanska Mladen Žigulić i VMO Tošina Antonija Manestar sazvali su tiskovnu konferenciju na kojoj su ukazali na ovaj problem.

– Živimo u vrijeme 21. stoljeća, u vrijeme kada nam svima ekologija i način zbrinjavanja smeća koje proizvode urbani centri moraju biti osnovna smjernica-vodilja življenja, a o načinu gospodarenja otpadom ovisi nam kvaliteta života. Tako se nedavno pojavio problem što s bio otpadom koga proizvode pravne osobe na području grada Opatije. Moramo pri tome spomenuti da je Grad Opatija kroz svoju strategiju razvoja odabrao turizam kao osnovnu i jedinu djelatnost razvoja o kojoj svi ovisimo i kojoj je sve podređeno. Samim time bio otpad pravnih osoba predstavlja kroz svoju količinu veliki problem koji je eskalirao pred cca mjesec dana kada su se pobunili žitelji mjesnog odbora Volosko i Centar 1 protiv načina prikupljanja i odvoza bio otpada na njihovom teritoriju gdje su se za mjesto prikupljanja koristili ulazi u javna skloništa. Ubrzo su na tim mjestima nastale “mini Osojnice” što je prouzrokovalo revolt stanovnika i pisanje peticija. I gle čuda pod okriljem noći većina spremnika za bio otpad pravnih osoba s područja naselja Opatija osvanuli su na području Vasanske, pobliže na Slatini kod crpne stanice od Liburnijskih voda d.o.o. , neposredno uz novo uređeni prostor ex čekaonice i prodaje karata, a sada burger bar Romero. Da stvar bude bolja, u blizini toga nalazi se dječje igralište i uređena parkovna površina. Ovdje razne miomirise koji tu nastaju nećemo komentirati. Postavljeni spremnici su u suprotnosti sa zakonom koji je tu vrlo jasan. Sam odvoz obavlja se poluilegalno kombijem bez vidljivih oznaka, a postavlja se i pitanje kamo taj otpad na kraju završava i kako se zbrinjava. Stoga se nameće pitanje temeljem čije odluke je to napravljeno jer način izvršenja, izbor lokacije i tip spremnika nisu niti u duhu vremena u kojem živimo a pogotovo u duhu Zakona tj. Pravilnika o gospodarenju otpadom, napomenuo je Žigulić te osvrnuo na nekadašnju djelatnost koja se obavljala na spomenutoj lokaciji.

– Kad smo već dotakli tu lokaciju, odnosno čekaonicu i prodaju autobusnih karata, zašto nitko od odgovornih ne odgovori Opatijcima kada će se opet pokrenuti prodaja autobusnih karata na Slatini, jer školska godina samo što nije počela, a mnogim korisnicima pretplatničkih karata, pogotovo učenicima i penzionerima teško je u ovo pandemijsko vrijeme corone ići u Rijeku po dokument koga su prije redovito dobivali u Opatiji, dodao je Žigulić dok se Antonija Manestar osvrnula na zbrinjavanje korisnog otpada.

– Javnost zanima tko je krajnji korisnik stakla, papira, plastike i tekstila. Među sugrađanima kruži priča da se sve to vozi na Marišćinu. Molila bih odgovorne da to demantiraju, ako je netočno. Neka objave koliko je novca Komunalac zaradio od prodaje korisnog otpada. Najavljuje nam se opet povećanje već ionako visoke cijene te usluge. U cijeni otpada plaćamo i odvoz zelenog otpada umjesto da postoji kompostana. Želim da se svaka stavka točno izračuna, a ne da plaćamo neučinkovitost sustava koji neminovno vodi do poskupljenja, rezimirala je Antonija Manestar.