Tradicionalno druženje na Vrutkima proteklo u znaku – graje

druzenje_potok_2014Tradicionalno druženje na potoku Vrutki, koje se održava krajem kolovoza već dugi niz godina, okupilo je u petak navečer pedesetak zaljubljenika u Vasansku, netaknutu prirodu i domaću besedu.

Nakon što je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vasanska Mladen Žigulić pročitao mjesnu himnu i upoznao okupljene s učinjenim u proteklih godinu dana – kao što je postavljanje ograde na stubištima Veprinački put, Baredi i Put Slavići, te izrada internetske stranice vasanska.net koja prati zbivanja na području mjesnog odbora – pjesnici Dino Đelmo, Vili Jeletić, Luka Skorić i Roberto Žigulić izrecitirali su svoje uratke, dijelom tematski vezane uz ”lajt-motiv” ovogodišnjeg druženja na Vrutkima – graju kao zaštićenu biljku ovog kraja. A cijelom tom šušuru pridružio se i poznati šaljivdžija Emil Jeletić sa svojim dosjetkama, te poklonio Žiguliću buket graje.

U glazbenom programu nastupili su mladi mještani Marin Glavina i Alberto Surina, odsviravši na gitari i violini repertoar domaćih pjesama koji se dojmio svih prisutnih, a prigodnim riječima obratila se i zamjenica gradonačelnika grada Opatije Marina Gašparić.

Uz slavlje i veselje, našlo se vremena i za edukaciju, kroz predavanje Roberta Žigulića o povijesti i razvoju Vasanske, a Mladen Žigulić objasnio je da će se i knjiga tog autora na ovu temu, nazvana ”Povijest Vasanske”, tiskati do kraja godine i građanima biti besplatna ako ju podignu u prostorijama MO Vasanska.

Graja  – Roberto Žigulić, 2013

Od kakove griži siromaške

kade se goje divi tići i kaške

po hrpte matere, Učke gore

kalala se je dole kade je more.

 

Seme staro, trdo, istrijansko

sejeno, pojansko al lovransko

nisu zatrli ni austrijci ni talijani

bit će snami dok se broje dani.

 

Pod bremenun va hrpte svijena

od suši njija su pera sa zavijena

na mlado leto opet će se refat

mladican forcu za živjenje dat.

 

Na njiji glogi ni se teško nabost

ne rabi sakamo svoj nos zabost,

ne voli peton, nek ga zame vrag

nikemu Opatijcu on baš ni drag.

 

Od nje vavek znova povedajmo

i graje kuraja za naprvo dajmo

lepa, domaća, nekadajna graja

zaštićena sorta opatijskega kraja.

druzenje_potok_2014_1

Izvor: PodUčkun.net