Obnovljena ”zelena horizontala”: Predstavljena uređena staza Carmen Sylva @ Opatija

Staza Carmen Sylva

Povijesne staze i šetnice, objedinjene i uređene u sklopu projekta nazvanog ”Opatija Hike”, novi su dodatak opatijskoj turističkoj ponudi, a na tiskovnoj konferenciji danas je predstavljena prva u nizu – ruta ”Carmen Sylva”, na kojoj je postavljeno 63 nova putokaza i obnovljeno 8 poučnih ploča zbog dotrajalosti. Uređena je kompletna infrastruktura: staze su dohranjene šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje. Novom signalizacijom otkrit će se i posebna, dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe – u stijeni isklesana klupa, na kojoj je Carmen Sylva, rumunjska kraljica tražila inspiraciju.

Kako su istaknuli iz opatijske Turističke zajednice, koja je nositelj ovog projekta, sada slijedi uređenje povijesne staze Put Mlekarice od Opatije do Veprinca.

– Cilj projekta Opatija Hike je povezati i objediniti sve staze i šetnice u jedinstvenu mrežu, s jednim posebnim sustavom označavanja, adekvatno ih turistički valorizirati i tako stvoriti novi turistički proizvod. Specifičnost je u tome što ga neće koristiti samo turisti i posjetitelji, već i domaći stanovnici, pa će biti u upotrebi 365 dana godišnje, kazala je direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić, istaknuvši da se radi o projektu koji je idealna kombinacija s ”indoor wellness programima”.

Projekt ”Opatija Hike – Povijesne staze i šetnice” Turistička zajednica pokrenula je 2016. godine, a na projektu je angažirana operativna radna skupina u sastavu Goran Pavlović (TZG Opatija), Dalibor Korenić (KŠR Gorovo), Florijan Tomc (JU PU Učka), Zorica Sergo (Kulturno društvo Leprinac), Nikola Špehar (TA Olinfos), dr.sc. Igor Eterović (PD Opatija) i Neven Ivanić (Adverbum). Inventarizacijom je utvrđeno postojeće stanje šetnica, potrebni zahtjevi za sanaciju i popravak te potrebe za signalizacijom kako bi se staze i šetnice mogle turistički valorizirati.

– Ovim projektom obuhvaćeno je pet ruta, a mi smo ih podijelili u ”vertikale” i ”horizontale”. Uz lungomare kao ”plavu” horizontalu, sada imamo i novu rutu ”Carmen Sylva”, odnosno ”zelenu” horizontalu. Specifično za sve staze jest da počinju s pozicije na Slatini, a svi putokazi postavljeni su u oba smjera, pa iako staza Carmen Sylva završava na Lipovici, šetači je mogu proći i obrnutim putem. Tri su vertikale, od kojih dvije idu na Veprinac – jedna preko Zadki, a druga preko Kolavići, dok treća vodi na Učku preko Ičića i Poljana, istaknula je Suzi Petričić.

Tijekom prve faze rada na projektu, obiđene su su sve staze i šetnice: šetalište Carmen Sylva, staza za Veprinac u dva smjera: Opatija-Zatka-Veprinac i Opatija-Kolavići-Veprinac, zatim staza za Učku: Opatija-Ičići-Poljane-Poklon te obalno šetalište Lungomare. Staze su kategorizirane po kriterijima zahtjevnosti, te će biti tematski obrađene pa će tako biti posebno označene šetnice bez zapreka pogodne za obitelji s dječjim kolicima ili za invalide, za šetnju s kućnim ljubimcima, školu u prirodi…

Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispod Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama. Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.

Davor Žic / PodUčkun.net