Izložba fotografija začinila pusne događaje

pust_izlozba_2012Opatija/Vasanska – Dizanje Pusta za Antonju, skidanje za Pepelnicu. Treba napraviti maškarani odbor od šest osoba. Audicijom se bira ”Opatijski meštar”, a i njegova pratilja ”Opatijska sirena”. U organizaciju Pusta uključiti pusna društva, mjesne odbore i sve željne rada. Organizacija treba početi barem dva mjeseca prije Pusta… Neki su to od prijedloga koje su ”pusni judi” sa Vasanske sastavili za sljedeću pusnu sezonu, kako bi Opatiji pokušali vratiti nekadašnji maškarani sjaj.

A kako je to nekad izgledalo u Opatiji, može se posvjedočiti na izložbi fotografija koje je u prostorijama Mjesnog odbora Vasanska postavio Emil Jeletić. Na fotografijama su ”opatijske maškare” – najstarije datiraju iz 1952. godine, ali većina je iz razdoblja devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Izložba je posvećena opatijskim maškaranim događanjima, a na njoj su fotografije koje smo dobili od građana i opatijskih fotografa. Ono što izložba pokazuje, jest kakov je Pust bil događaj prej deset let – organiziran, svečan i dojmljiv, s puno sudionika. Zato smatramo da bi trebalo ponovo organizirati pusni odbor i pozvati sve mještane i mjesne odbore volje raditi u njegovu organizaciju. Mi na Vasanskoj naša pusna događanja planiramo i dva mjeseca unaprijed, a tako bi trebalo biti u čitavoj Opatiji, kazao je Jeletić.

Karnevalska zbivanja na Vasanskoj zaključit će se 22. veljače u 16 sati, kada je predviđeno skidanje   ”Političara” s njegovoga pala i hitanje ”va bidon”. To je, kaže predsjednik MO Vasanska Mladen Žigulić, najveća moguća kazna – jer se kontejneri nisu čistili već godinama…

Izvor: PodUčkun.net