I Robin Hood je finil va bidone @ Vasanska

pust_hood_bidon_2014Pepelnica je prošla, dobrano smo zagazili u korizmu, no tek sada sa sigurnošću možemo reći da je i posljednji Pust na liburnijskom području ”šal va dim”, odnosno u ovom slučaju u baji koja je, javaljaju, jutros stigla na svoju destninaciju – Goli otok. Naime, Robin Hood u Vasanskoj, nikako nije želio napustiti dobre ljude Vasanske koji su mu priredili dirljiv oproštaj i poslali ga svojim putem, pa je svim silama pokušavao izbjeći sudbinu svojih ”kolega” iz ostalog dijela našeg kraja.

No, svakome dođe vrijeme, pa tako i Robinu Hoodu, čiji je odvjetnik Mladen Žigulić na suđenju u ime svoga klijenta pred pedesetak ljudi predao Emilu Jeletiću ček na 25.000.000 punti koje mu je Hood poklonio zbog toga što su mu u njegovoj Opatiji ostali dužni kroz svih 25 godina u kojima oživotvoruje Sv. Nikolu a da nije dobio od nikoga ništa za razliku od drugih koji ne mrdnu a da dobiju pare.

Nakon toga je prijatelj Vasanske Obrad Z. Maleš pročitao prigodnu pjesmu o Emilu Jeletiću i Pustu. Iz pjesme Dina Đelme dalo se naslutiti kako će završiti Robin Hood. U toku suđenja uprkos velikom trudu branitelja Pusta Robina Hooda koji je rekao da traži oslobađajuću presudu jer je Hood pokrenuo za vrijeme kojim je vladao Vasanskom dovršetak izgradnje autogaraže i trgovačkog centra Slatine, uređenje Rakovčeve ulice sa nogostupima i novim parkiralištima, a nije ni zaboravio obećanje da će kupališta Slatina dočekati novu ljetnu sezonu čistog mora na zadovoljstvo svih kupača, Pustu nije bilo spasa.

pust_hood_bidon_2014_1Jer, tužioc Dino Đelmo izvukao je as iz rukava rekavši da on sada ima manje novaca u džepu nego kada smo Robina Hood-a dizali na stup. Znači da je Robin Hood pokrao novac od siromaha i dao bogatima, a najveću grešku koju je napravio bilo je ponovno raskapanje trotoara zbog zamjene žutih pločica.

Emil Jeletić rekao je prisutnima da Pust može birati gdje će odslužiti kaznu (Remetinec, Via Roma ili Goli otok). Međutim i tu je problem jer je Remetinec je prepun, za Via Romu se kaže ”Via Roma nikad doma”, znači ostaje da Robin Hood mora završiti na Golom otoku. Svi prisutni bili su jednoglasni i Robin Hood je završio u kontejneru pomoću kojeg će doplutati do Golog otoka.

Kada je ovo suđenje završilo, Emil Jeletić upoznao je prisutne da smo bili primorani uvesti noćnu stražu koja čuvala pusta Robina Hooda jer je u obližnjim Matuljima Pust ukraden pod okriljem noći.

Zbog toga je Mjesni odbor Vasanska imao je neplanirane troškove i nije mogao besplatno počastiti prisutne. Nakon izvršene presude Robinu Hood-u, prisutni građani vratili su se u sadašnjost kada je predsjednik VMO Vasanske Žigulić Mladen pozvao sve prisutne da u prostorijama VMO Vasanske probaju kolače i vino koje su donijeli i napravili građani i prijatelji Vasanske.